Facebook was in het nieuws vanwege de lancering van een concurrent Google+ en hun deal met Skype, die de concurrent een stukje minder gevaarlijk maakt. Ze zijn ook in het nieuws omdat Monsterboard een app voor Facebook gemaakt heeft namelijk BeKnown.

Facebook en je carrière

Beknown maakt het mogelijk om met je professionele netwerk op Facebook te connecten. Laat dit even inzinken. Ja echt, je professionele netwerk op Facebook toegang geven tot de foto’s van je laatste strandvakantie, laatste feest waarbij je op elke foto wel een glas in je hand hebt en andere zaken die je liever niet deelt.
Hoe kan dit nu een goed idee zijn als recuiters nu al Facebook gebruiken om een voorselectie te maken op basis van dit soort foto’s, om mensen niet uit te nodigen. Daarom wordt ook gewaarschuwd om je privacy instellingen in Facebook en andere social media netwerken niet op default te laten staan. Daarom bestaat ook een groep op Facebook die heet ontslagen vanwege Facebook. Zoek op de termen ontslag en Facebook en je krijgt een lijst van voorbeelden waarom je Facebook gebruik niet handig kan zijn voor je carrière. Wat heeft Monsterboard gedacht toen ze het idee kregen om Facebook te koppelen aan je professionele netwerk? Ze waren toch ook een spreker op Online Tuesday over Recuitment en social media (zoek naar Rikki Wevel en dan naar Jurgen Jaab).

Wat is BeKnown?

BeKnown heeft een video op de site waarin het laat zien wat het is. De vrolijke video vertelt dat als je professionele netwerk en je vrienden netwerk samenvoegt het makkelijker is. Je hebt dan 1 netwerk voor al je contacten, je kunt contacten importeren, je meer controle hebt over wat je met wie deelt (zie in de video op 1minuut en 26 seconden) , je meer connectie zult hebben.

Hoe zit het met die controle? Op de de pagina met uitleg over hoe het werkt staat:

De privéberichten van en naar je vrienden zullen nooit openbaar worden gemaakt op BeKnown.

en verder op

“Profiteer ook van de BeKnown-privacyinstellingen waarmee je kunt instellen wat en met wie je iets deelt.

En onthoud dit: in plaats van de Facebook-foto met je sociale profiel, kun je een professionele foto naar je BeKnown-profiel uploaden. BeKnown houdt je professionele en sociale leven altijd gescheiden.”

Het lijkt dus goed geregeld maar voor mij gaan Facebook en privacy niet goed samen, dus dit is niet genoeg om mij te overtuigen. Zeker niet als je daarna de privacy policy van BeKnown leest.

De toepassing bevat koppelingen naar andere websites of toepassingen waarover wij geen controle hebben. Monster is niet verantwoordelijk voor het beleid of de praktijken met betrekking tot de persoonlijke levenssfeer van andere websites of toepassingen waarnaar u vanaf hier wilt doorkoppelen. Wij raden u aan het beleid met betrekking tot de persoonlijke levenssfeer (“Privacybeleid”) van die andere websites of toepassingen te lezen zodat u begrijpt hoe ze uw gegevens verzamelen, gebruiken en delen.